۱۴۰۲ جمعه ۷ مهر
English
صفحه اصلی
دستور العمل برنامه‌هاي ده‌گانه ترويج فرهنگ عفاف و حجاب

برنامه‌هاي ده‌گانه عفاف و حجاب

برنامه‌ي اول

اجراي برنامه‌هاي فرهنگي و هنري با موضوع عفاف و حجاب براي كاركنان و خانواده‌هاي آن‌ها در زمينه‌هاي: 1) برگزاري مسابقه‌ي كتاب‌خواني همراه با نوآوري و آزمون حضوري 2) اجراي تئاتر 3) نمايش فيلم 4) برگزاري نمايشگاه فرهنگي يا مُد لباس 5) عرضه‌ي بسته‌هاي فرهنگي كتاب، سي‌دي، بروشور، چادر و ... 6) برگزاري اردوهاي فرهنگي، زيارتي و سياحتي و راهيان نور با رويكرد ترويج فرهنگ عفاف و حجاب و اولويت براي سفر اولي‌ها.

شرح فعاليت:

1 ـ برگزاري نمايشگاه فرهنگي يا مُد لباس، ارائه‌ي الگوهاي مطلوب اسلامي ـ ايراني در بخش پوشش و مد و لباس براي كاركنان دولت و خانواده‌ها، هماهنگي با كارگروه مد لباس وزارت ارشاد و يا ساير مراكز ذي‌ربط الزامي است و دستگاه‌ها مي‌بايست نسبت به اختصاص اعتبار لازم از رديف بودجه رفاهي كاركنان و يا ساير منابع براي تخفيف اقدام نمايند.

2ـ عرضه‌ي بسته‌هاي فرهنگي نيز در نمايشگاه‌ها و يا در مراسم و مناسبت‌ها با تخفيف ويژه انجام پذيرد.

3ـ دستگاه‌هاي اجرائي از برنامه‌هاي اين بند، متناسب با توان و نياز خود در طول سال حداقل چهار برنامه را اجرا نمايند به‌طوري‌كه 50% از كاركنان و خانواده‌هاي آنان جزو شركت‌كنندگان در برنامه‌ها باشند.

4ـ به‌منظور استقبال بيشتر كاركنان براي هر برنامه، اطلاع‌رساني و تبليغات لازم انجام شود.

5ـ در برنامه‌هاي مذكور از هنرمندان متعهد و متخصص و آثار و توليدات آنان در عرصه‌ي عفاف و حجاب استفاده شود.

6ـ روش‌هاي ابتكاري هم‌چون؛ ارسال پيامك تبريك تولد به كاركنان همراه با يك پيام اخلاقي درباره‌ي خانواده، عفاف و حجاب، و .... به‌عنوان شيوه‌هاي اثربخش توجه شود.

7ـ نسبت به استفاده از اتوماسيون اداري و نيز فضاهاي مجازي به‌منظور اطلاع‌رساني از برنامه‌ها و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب كاركنان، تلاش بيشتري به‌عمل‌آيد.

8ـ از فرصت تابستان و ساير تعطيلات در قالب برنامه‌هاي غني‌سازي اوقات فراغت خانواده‌ها و فرزندان كاركنان نظير برگزاري اردو، با رويكرد عفاف و حجاب، استفاده‌ي بيشتري به‌عمل‌آيد.

9ـ اردوهاي فرهنگي، زيارتي و سياحتي و راهيانِ نور مي‌بايست حداقل در يك مرحله براي 10% كاركنان و خانواده‌هاي آن‌ها در طول سال (تعطيلات تابستاني يا تعطيلات نوروزي) با اولويت سفر اولي‌ها برگزار شود.

در اجراي اردوها 1ـ استفاده از برنامه‌هاي فرهنگي و آموزشي 2ـ راويان رزمنده‌ي 8 سال دفاع مقدس و متأهل و آشنا به احكام ديني 3ـ جزوات و كتب مرتبط با 8 سال دفاع مقدس همراه با مشخصات عمليات 4ـ تصاوير؛ خاطرات؛ فيلم؛ و ... تهيه و سي‌دي براي ايجاد فضاي معنوي و برنامه‌هاي گسترش عفاف و حجاب استفاده شود.

برنامه‌ي دوم

ارائه‌ي مشاوره‌هاي اخلاقي، خانوادگي و ديني با محوريت بنياد خانواده و ترويج عفاف و حجاب با استفاده از مشاوران متعهد و توانمند براي متقاضيان و علاقه‌مندان.

شرح فعاليت:

 1ـ در اجراي اين برنامه بايد از مشاوران متأهل، مجرب، و آشنا به آموزه‌هاي ديني استفاده كرد.

2ـ اين برنامه براي كاركنان دستگاه به ازاي هر 100 نفر حداقل 2 ساعت در ماه پيش‌بيني شود.

برنامه‌ي سوم

برگزاري جلسات ستاد صيانت از حريم امنيت عمومي و حقوق شهرونديِ دستگاه و برنامه‌ريزي در حوزه‌هاي فرهنگي، تبليغي، آموزشي و پژوهشي و بازرسي و نظارت.

شرح فعاليت‌ها:

1ـ جلسات ستاد صيانت بايد در وزارت‌خانه يا سازمان و مراكز تابعه، واحدهاي تحت نظارت و هم‌چنين ادارات‌كل مربوطه در استان‌هاي سراسر كشور بالاي 100 نفر برگزار شود. هماهنگي و اجراي برنامه‌هاي يازده‌گاه‌ي ترويج عفاف و حجاب و بررسي وضعيت عفاف و حجاب در واحدهاي تابعه و تحت نظارت از موضوعات جلسه‌ي ستادهاي صيانت است.

2ـ اعضاي ستاد صيانت هر دستگاه مسؤولان ذيل هستند:

1) رئيس ستاد 2) جانشين ستاد 3) دبير عفاف و حجاب 4) مسؤول فرهنگي 5) فرمانده‌ي بسيج 6) مدير حراست 7) مدير بازرسي 8) مشاور امور بانوان 9) مدير آموزش 10) مدير حقوقي 11) مدير ارزشيابي و انتصابات 12) مسؤول ستاد احيا امربه‌معروف و نهي‌ازمنكر 13) ديگر معاونان و مديران مرتبط با موضوع (تشكيل جلسات با اعضاي مذكور بنا بر صلاح‌ديد رياست ستاد خواهد بود).

3ـ مصوبات ستاد صيانت دستگاه، جهت اطلاع و اجرا حتماً به مراكز زيرمجموعه و ادارات استاني ابلاغ شود.

4ـ يك نسخه از مستندات (صورت‌جلسات، مصوبات، ابلاغيه‌ها به مراكز زيرمجموعه ارزيابي عملكرد آن‌ها) به بازرسان و دبيرخانه‌ي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.

برنامه‌ي چهارم

بازرسي از مراكز و واحدهاي تابعه‌ي دستگاه مربوطه از اجراي مصوبه‌ي شورايِ‌عالي انقلاب فرهنگي، برنامه‌هاي درون‌سازماني ده‌گانه توسط اعضاي ستاد صيانت دستگاه. پاسخگويي به هيأت‌هاي بازرسي ستاد مركزي صيانت (وزارت كشور).

شرح فعاليت‌ها:

1ـ اعضاي ستاد صيانت هر دستگاه از دو محور ذيل در زيرمجموعه بازرسي به عمل آورد:

الف) برنامه‌هاي برون‌سازماني: مصوبه‌ي شورايِ‌عالي انقلاب فرهنگي (دستگاه‌هاي مشمول اين مصوبه).

ب) برنامه‌هاي درون‌سازماني ده‌گانه.

2ـ بازرسي سالانه حداقل يك مرحله از تمامي واحدها و مراكز زيرمجموعه انجام شود.

3ـ حضور رئيس يا جانشين يا نماينده‌ي تام‌الاختيار يا دبير عفاف و حجاب ستاد صيانت دستگاه ضروري است.

4ـ به‌منظور يكنواختي و قانونمند شدن بازرسي‌ها، از چك‌ليست تهيه‌شده توسط بازرسي ستاد مركزي صيانت (وزارت كشور) استفاده شود (چنان‌چه چك‌ليست‌ها نياز به بومي‌سازي داشته باشند، مي‌بايست به تأييد ستاد صيانت دستگاه‌هاي مربوطه برسد).

5ـ پس از بازرسي از مراكز، براي رفع معايب و تقويت محاسن پيگيري‌هاي لازم به عمل آيد.

6ـ ارائه‌ي نتيجه‌ي بازرسي‌ها به‌صورت ارزيابي عملكرد و امتيازبندي براي رقابت سالم ميان واحدهاي تابع مدنظر باشد.

7) يك نسخه از گزارش بازرسي (چك‌ليست، ابلاغيه‌ي بازرسي، نتايج و اقدامات به‌عمل‌آمده) پس از رؤيت عالي‌ترين مقام دستگاه براي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.

8) بازرسي از ستاد صيانت دستگاه‌هاي اجرايي به عهده‌ي هيأت‌هاي بازرسي ستاد مركزي صيانت (وزارت ستاد) است و ستاد صيانت دستگاه آمادگي لازم را در طول سال براي همكاري و پاسخگويي به هيأت‌هاي بازرسي و ايجاد هماهنگي لازم در واحدهاي تابعه داشته باشد.

برنامه‌ي پنجم

رعايت الزامات اداري و شئون اسلامي

شرح فعاليت‌ها:

1ـ حدود پوشش كاركنان زن برابر دستورالعمل‌هاي مربوطه شامل چادر يا مانتوي غيرچسبان با آستين‌بلند تا زير زانو و بدون علائم، شلوار پارچه‌اي، مقنعه‌ي بلند با رنگ‌هاي سنگين و بدون آرايش و زيورآلات و كفش پاشنه‌بلند است.

2ـ در هر دستگاه نسبت به تهيه‌ي تدوين و ترويج منشور اخلاقي و رفتاري به‌ويژه در حوزه‌ي عفاف و حجاب و رعايت شئون اسلامي اقدام شود.

3ـ مسؤولان حراست با هماهنگي دبير عفاف و حجاب و مديران دستگاه مربوطه پس از اطمينان از اقدامات فرهنگي و مشاوره‌اي نسبت به كاركنان بدحجاب تذكر شفاهي و كتبي داده و در صورت عدم رعايت به هيأت‌هاي تخلفات اداري معرفي نمايند. بند 20 از تخلفات اداري، مصوبه 7/9/72 مجلس شوراي اسلامي و ابلاغ رئيس‌جمهور وقت در تاريخ 22/9/72، (رعايت نكردن حجاب اسلامي) است.

4ـ از بودجه‌ها و اعتبارات قانوني اختصاص‌يافته براي اجراي برنامه‌هاي ترويج فرهنگ عفاف و حجاب كاركنان و خانواده‌هاي آن‌ها اقدام شود.

5ـ در راستاي سالم‌سازي روابط بين كاركنان و به‌منظور كاهش اختلاط بين كارمندان زن و مرد بنا به تدبير مدير مربوطه نسبت به تفكيك و جداسازي محل كار آنان اقدام شود.

6ـ نسبت به عدم به‌كارگيري منشي زن براي مديران مرد و بالعكس اقدام لازم به عمل آيد.

7ـ نسبت به جداسازي سرويس‌هاي اياب و ذهاب و غذاخوري اقدام شود.

8ـ مدير مربوطه با پيگيري دبيران عفاف و حجاب نسبت به تهيه‌ي دستورالعمل و پيوست فرهنگي براي رعايت شئون اسلامي و ترويج عفاف و حجاب در برپايي جشنواره‌ها، نمايشگاه‌ها و همايش‌ها، اماكن تفريحي، شهرك‌هاي سازماني، فروشگاه‌هاي تابعه و نحوه‌ي حضور كاركنان در اجلاس‌ها و سفرهاي بين‌المللي اقدام نمايند.

9ـ از برخوردهاي سليقه‌اي با پديده‌ي بدپوششي پرهيز و كاملاً منطقي عمل شود (در واقع اقدامات انضباطي به‌عنوان آخرين اقدامات باشد.) ابتكارها و نوآوري‌ها براي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.

10ـ مديران مربوطه به كاركناني كه در تكريم مراجعان محجبه كوتاهي مي‌كند، تذكر دهند.

برنامه‌ي ششم

راهنمايي و ارشاد و تذكر به مراجعان و كاركنان نسبت به رعايت حدود پوشش و شئون اسلامي در اجراي دستورالعمل سازمان حراست كل كشور.

شرح فعاليت‌ها:

1ـ مفاد دستورالعمل شماره 12/م/3/7501 تاريخ 9/8/91 ارسالي سازمان حراست كل كشور به دفاتر حراست دستگاه‌هاي اجرايي اجرا شود.

2ـ تابلوي رعايت پوشش و قانون عفاف و حجاب اسلامي در ورودي ساختمان و معرض ديد مراجعان نصب شود.

3ـ حدود پوشش كاركنان زن برابر دستورالعمل‌هاي مربوطه شامل چادر يا مانتوي غيرچسبان وزير زانو با آستين‌بلند و بدون علائم، شلوار پارچه‌اي، مقنعه بلند با رنگ‌هاي سنگين و بدون آرايش، زيورآلات نمايان و كفش پاشنه‌بلند است.

4ـ حدود پوشش كاركنان مرد (به‌منظور ايجاد هماهنگي و انضباط در محيط اداري و منزلت اجتماعي كارمندان) كت‌وشلوار بدون استفاده از كراوات، و زيورآلات (زنجير طلا و ...) و آرايش موي سر به سبك معمولي.

5ـ سازوكار اجرايي اين نظارت و ارزيابي اوضاع كنوني در ستاد صيانت دستگاه مربوطه بررسي، تسهيل و اجرايي شود.

برنامه‌ي هفتم

برگزاري همايش‌ها و نشست‌هاي آموزشي و جلسات هم‌انديشي با رويكرد عفاف و حجاب در سال طي 6 جلسه 2 ساعته (براي هر گروه يك جلسه) و با حضور 50% كاركنان و مديران هر دستگاه (حداقل در دو مرحله) و 25% خانواده آن‌ها.

شرح فعاليت‌ها:

1ـ ستاد صيانت هر دستگاه با استفاده از ظرفيت همه‌ي اعضا نسبت به برنامه‌ريزي پرمحتوا و اجراي بانشاط و استفاده از روش‌هاي نو و ابتكاري در اين برنامه اهتمام نمايند.

2ـ از فرصت تابستان و ساير تعطيلات و مناسبت‌ها (در قالب برگزاري يك دوره‌ي يك‌روزه) به‌منظور حسن اجراي اين برنامه براي كاركنان، همسران و فرزندان آنان به تفكيك استفاده شود.

3ـ از اساتيد و شخصيت‌هاي مجرب و فاضل و خوش‌بيان حوزوي و دانشگاهي مورد تأييد دستگاه‌هاي ذي‌ربط جهت ارتقاي جذابيت‌هاي همايش‌هاي كاركنان و دانشجويان استفاده شود.

4ـ مخاطبان و تعداد برنامه‌هاي جلسه هفتم به شرح ذيل است:

همايش كاركنان (زن و مرد) 1 جلسه، همايش ويژه‌ي كاركنان زن و همسران كاركنان مرد 1 جلسه، همايش ويژه‌ي كاركنان مرد و همسران كاركنان زن 1 جلسه، همايش ويژه‌ي فرزندان دانشجو 1 جلسه، مراسم ويژه‌ي فرزندان دبيرستاني كاركنان 1 جلسه، مراسم ويژه‌ي فرزندان دبستاني و كودكان كاركنان 1 جلسه.

5ـ بر حضور مديران دستگاه‌ها به‌منظور حسن اجراي برنامه‌ها تأكيد مي‌شود.

6ـ حضور 50% كاركنان در هر سال در برنامه‌هاي آموزشي عفاف و حجاب الزامي بوده و جزو آموزش‌هاي بدو ورود و حين خدمت و بر اساس مصوبات معاونت توسعه‌ي مديريت و سرمايه‌ي انساني رياست جمهوري محاسبه شود.

برنامه‌ي هشتم

توليد يا حمايت دو اثر از آثار علمي، هنري و فرهنگي با موضوع عفاف و حجاب در زمينه‌هاي: 1) توليد فيلم يا پويانمايي يا تئاتر يا مستند 2) تأليف كتاب 3) توليد نشريه 4) انجام پژوهش 5) ايجاد سايت در فضاي مجازي 6) موسيقي 7) نقاشي و كاريكاتور و ... .

شرح فعاليت‌ها:

1ـ در طول اجراي اين برنامه از ظرفيت دستگاه مربوطه، متناسب با نياز مرتبط با وظايف ذاتي خود و يا از طريق مؤسسات تخصصي مردم‌نهاد در طول سال براي حداقل 2 برنامه به‌صورت جذاب استفاده شود.

2ـ در اجراي برنامه هشتم از هنرمندان و نويسندگان متعهد و متخصص فعال در عرصه‌ي عفاف و حجاب و نيز دستگاه‌هاي فرهنگي هم‌چون صداوسيما و سازمان تبليغات اسلامي، بسيج سازندگي و سازمان اوقاف و ... همراه با نظارت لازم استفاده شود.

3ـ به‌منظور جذب هرچه بيشتر افراد به فرهنگ غني حجاب و عفاف.

4ـ در توليدات فرهنگي و هنري به اثربخشي و جذابيت فيلم‌هاي كوتاه، بلوتوث، پيامك با سوژه‌هاي خانواده موفق، دختر نمونه، زنان الگو و ... تأكيد شود.

5ـ در صورت انجام پژوهش به نكات ذيل توجه شود: 1) كاربردي باشد 2) تكراري نباشد 3) اولويت با بررسي علل و عوامل بدپوششي و بدحجابي كاركنان و خانواده‌هاي آنان و ارائه راه‌كارهاي مؤثر در رفع آنان باشد.

برنامه‌ي نهم

فضاسازي و تبليغات محيطي با استفاده از شيوه‌هاي اثربخش و ابزارهاي نوين تبليغي نظير: نصب تابلو، نصب مانيتور، نصب نمادها و ... .

شرح فعاليت‌ها:

1ـ نصب تابلوها، نمادها و... به‌صورت هنرمندانه، اثربخش، غيرمستقيم، كوتاه‌مدت و جذاب و برگرفته از آموزه‌هاي ديني در حوزه ترويج فرهنگ عفاف و حجاب و رعايت شئون و پوشش اسلامي باشد.

2ـ تغيير نوبه‌اي تابلوها، نمادها و ... در سال طي 4 مرحله انجام شود.

3ـ اجراي اين برنامه، عمدتاً در مسيرهاي پر رفت‌وآمد و ورودي‌ها و سالن‌هاي انتظار و طبقات باشد.

برنامه‌ي دهم

تشويق كاركنان فعال در امور: 1) ترويج و گسترش عفاف و حجاب 2) استفاده از حجاب برتر (چادر) 3) تغيير پوشش به حجاب برتر.

شرح فعاليت‌ها:

1ـ اين برنامه به‌منظور ايجاد انگيزه به‌گونه‌اي برنامه‌ريزي و اجرا شود كه موجب تشويق ديگر كاركنان به سمت حجاب گردد.

2ـ از طريق ترفيعات اداري، اعطاي لوح و هدايا، اعزام به اردوها و سفرهاي زيارتي، سياحتي و... در تشويق كاركنان فعال در حوزه‌ي گسترش عفاف و حجاب استفاده شود.

 

 

 

برنامه‌هاي هشت‌گانه‌ي صيانت از حقوق شهروندي در دستگاه‌هاي اجرائي و استان‌هاي سراسر كشور

برنامه‌ي اول: امور ستادي

برگزاري جلسات هماهنگي براي اجراي برنامه‌هاي ستاد صيانت از حريم امنيت عمومي و حقوق شهروندي دستگاه مربوطه و شركت در جلسات ستاد مركزي صيانت (وزارت كشور)

شرح فعاليت:

1ـ برگزاري جلسات ستاد صيانت در وزارت‌خانه، سازمان و واحدهاي تابعه و ستاد صيانت استان‌هاي سراسر كشور به‌منظور برنامه‌ريزي، هماهنگي و اجراي برنامه‌ها (4 جلسه در سال).

2ـ تبيين، احصا و اولويت‌بندي شاخص‌هاي اختصاصي حقوق شهروندي دستگاه مربوطه جهت دست‌يابي به اهداف حقوق شهروندان.

تبصره: تعريف حداقل 5 مورد از شاخص‌هاي اختصاصي هر دستگاه و سازمان در حوزه‌ي ملي و يا استاني.

3ـ انعقاد تفاهم‌نامه همكاري در راستاي ارتقاي فرهنگ حقوق شهروندان با دستگاه‌هاي ذي‌ربط (قضايي، رسانه ملي و مراكز آموزشي و ...).

4ـ شركت فعال در جلسات ستاد مركزي صيانت (وزارت كشور).

تبصره 1: رئيس و دبير ستاد صيانت دستگاه مربوطه موظف هستند در جلسات ستاد مركزي صيانت شركت فعال داشته باشند.

تبصره 2: وظايف ستاد صيانت هر دستگاه در بخش‌نامه‌ي اصلاح ساختار ستاد صيانت دستگاه‌هاي اجرائي به شماره‌ي 134071/8 مورخ 25/10/91 ابلاغ شده است.

5ـ بررسي و پاسخگويي به مكاتبات و گزارش‌هاي واصل و همكاري با هيأت‌هاي اعزامي از ستاد مركزي (وزارت كشور).

برنامه‌ي دوم: آموزش مديران، كاركنان و مردم

اين برنامه شامل دو بخش است.

الف‌ـ برگزاري همايش‌ها، كارگاه‌هاي آموزشي و جلسات اخلاق اداري ويژه‌ي مديران و كاركنان به‌منظور ارتقاي سطح آگاهي آنان به رعايت قوانين و مقررات و اخلاق حرفه‌اي.

ب‌ـ آموزش براي مراجعان، جامعه‌ي هدف (تحت پوشش) و عموم مردم جهت آشنايي آنان با حقوق و تكاليف متقابل مردم و دولت و شرايط و ضوابط حاكم بر قوانين.

1ـ برگزاري همايش با حضور مديران، كارشناسان و كاركنان دستگاه مربوطه با موضوع صيانت از حقوق شهروندي و ارتقاي سلامت نظام اداري و رشد ارزش‌هاي اخلاقي جامعه‌ي اداري، با استفاده از اساتيد مجرب حوزه و دانشگاه (يك‌بار در سال).

2ـ برگزاري نشست‌هاي علمي و تخصصي، هم‌انديشي، آسيب‌شناسي و دستيابي به راه‌كارهاي انضباط اداري و ترويج قانون‌گرايي و پيشگيري از تخلفات و فساد اداري (دو بار در سال).

3ـ آموزش حقوق شهروندي مديران و كاركنان دستگاه‌هاي اجرايي از طريق برگزاري دوره‌هاي آموزش ضمن خدمت (يك‌بار در سال).

4ـ برگزاري جلسات اخلاق اداري ماهانه براي مديران و كاركنان دستگاه اجرايي، مراكز تابعه و استان‌هاي سراسر كشور با استفاده از اساتيد اخلاق.

5ـ توليد و توزيع بسته‌هاي آموزشي حقوق شهروندي و مباحث كلاس‌هاي اخلاق اداري براي مديران و كاركنان و برگزاري مسابقات از محتواي آموزشي آن‌ها.

6ـ در پايان برنامه‌ها از شركت‌كنندگان نظرسنجي و در جهت بهبود كيفيت و اثربخشي آن‌ها استفاده لازم به عمل آيد.

7ـ استفاده از صداوسيما و تبليغات شهري و ساير رسانه‌ها براي توجيه عمومي و آموزش همگاني.

8ـ مشروط كردن صدور پروانه و ارائه‌ي بعضي از خدمات به مطالعه‌ي جزوات مربوطه و شركت در آزمون.

9ـ تهيه و توزيع بروشورهاي آموزشي، توجيهي مناسب براي دريافت‌كنندگان خدمات.

10ـ نظرخواهي از شركت‌كنندگان دوره‌هاي آموزشي و آزمون‌ها و صدور گواهينامه‌هاي مربوطه.

برنامه‌ي سوم: كاهش سرانه‌ي تخلفات و فساد اداري

فعال‌سازي و تقويت واحدهاي نظارتي درون‌سازماني، انجام بازرسي‌هاي مستمر، ارشاد و ارجاع كاركنان متخلف به هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات اداري.

1ـ استفاده از ظرفيت‌هاي دستگاه از جمله؛ حراست، بازرسي، امور حقوقي، حفاظت كاركنان، بسيج، شوراي امربه‌معروف و نهي‌ازمنكر، ائمه‌ي جماعات و افراد معتمد و مؤثر براي جمع‌آوري محسوس و غيرمحسوس گزارش تخلفات اداري.

2ـ ارشاد متخلفين از طريق ارجاع به دوره‌هاي آموزشي، تذكر و مشاوره‌ي قبل از رسيدگي توسط هيأت تخلفات اداري به‌منظور پيشگيري و كاهش تخلفات و مقابله با فساد اداري.

3ـ فعال كردن هيأت‌هاي رسيدگي به تخلفات اداري و راه‌اندازي بانك اطلاعات تخلفات و فساد اداري و شناسايي و فرايندهاي وقوع فساد اداري.

4ـ ايجاد يا تقويت واحدهاي نظارتي درون‌سازماني و انجام بازرسي‌هاي مستمر از واحدهاي تحت پوشش.

5ـ افزايش تعامل با واحدهاي نظارتي ساير دستگاه‌هاي اجرايي و همكاري با نظارت و بازرسي قوه‌ي مقننه و قضاييه.

6ـ ارتقاي روحيه‌ي خودكنترلي و وجدان كاري در سازمان و احياي فريضه‌ي امربه‌معروف و نهي‌ازمنكر در سازمان.

7ـ استفاده از ظرفيت فرهنگي و اجتماعي سازمان در جهت ايجاد حس مسؤوليت و تقويت روحيه‌ي ديني مديران و كاركنان براي پيشگيري از هرگونه تخلفات.

برنامه‌ي چهارم: تبليغات محيطي

فضاسازي و تبليغات محيطي اثربخش براي مديران، كاركنان به‌ويژه مراجعان با استفاده از روش‌ها و ابزارهاي نوين مانند؛ تابلو، تنديس، گنجينه‌ي نمايشگر، بروشور و نصب تابلويي از منشور اخلاقي سازمان هم‌چنين بهره‌گيري از وسايل ارتباط‌جمعي، رسانه‌ها، صداوسيما و مطبوعات براي تبليغ در محيط اجتماعي با موضوع حقوق شهروندي.

1ـ گردآوري مجموعه منابعي از آموزه‌هاي ديني، اخلاقي، تربيتي و علمي در حوزه‌هاي مربوط به حقوق شهروندان به‌منظور استفاده در فضاسازي تبليغات محيطي.

2ـ استفاده از ظرفيت‌هاي مردمي، هنرمندان، آثار هنري و نظر كارشناسان تبليغات و رسانه جهت نوسازي شيوه‌هاي تبليغي.

3ـ تغيير نوبه‌اي محتواي تبليغات محيطي در طول سال حداقل 4 مرتبه انجام شود.

4ـ تبليغات محيطي موردنظر عمدتاً در مسيرهاي پرتردد و اصلي، ورودي‌ها و سالن‌هاي انتظار باشد.

5ـ هماهنگي و همكاري با نهادهاي فرهنگي (ستاد احياي امربه‌معروف و نهي‌از‌منكر و ستاد اقامه‌ي نماز و بسيج و ائمه‌ي محترم جماعات) از طريق شوراي فرهنگي دستگاه‌ها و سازمان‌ها در اجراي برنامه‌هاي تبليغات محيطي.

برنامه‌ي پنجم: تشويقات و تنبيهات

ارتقاي منزلت سازمان و كاركنان و با ترغيب مديران و كاركنان خوش‌برخورد، پيگير و پاسخگو نسبت به مراجعان كه تدابير مناسبي براي تكريم ارباب‌رجوع اتخاذ مي‌كنند و نيز پيگيري تنبيه متخلفين در اين موضوع.

1ـ اين برنامه به‌گونه‌اي طراحي شود كه ضمن پيش‌بيني مشوق‌هاي لازم با رعايت شاخصه‌هاي ارزيابي اداري و شيوه‌ي اجرا موجب انگيزه در ديگران شده و از تأثير منفي بر ديگران جلوگيري نمايد.

2ـ برنامه‌هاي پيشنهادي قابل‌طرح پس از بحث و بررسي و تصويب در ستاد صيانت دستگاه مربوطه اجرا شود.

3ـ ضوابط، مقررات و آيين‌نامه‌هاي اين موضوع كه در قانون خدمات كشوري و طرح تحول اداري و دستورالعمل ارزشيابي كاركنان آمده مورد توجه قرار گيرد.

4ـ از ظرفيت‌هاي مناسبت‌هاي ملي (جشنواره شهيد رجايي، هفته‌ي دولت و ...) و مناسبت‌هاي اختصاصي دستگاه‌هاي اداري در جهت تشويق و ترغيب كاركنان استفاده شود.

5ـ در اجراي برنامه‌ها مي‌توان از ظرفيت اردوهاي زيارتي، علمي، سياحتي و فرهنگي و ... جهت تشويق كاركنان ساعي در اين زمينه استفاده نمود.

6ـ مديران در انتصابات و ترفيعات اداري به عملكرد كاركنان در حوزه‌ي حقوق شهروندي به‌عنوان يكي از شاخص‌هاي لياقت، توانايي و شايستگي آنان توجه نمايند.

7ـ مديران و كاركناني كه برخورد نامناسب با ارباب‌رجوع دارند و توجهي به تكريم ارباب‌رجوع نداشته باشند، موضوع در ستاد صيانت بررسي و در صورت تكرار جهت رسيدگي به هيأت تخلفات اداري معرفي شوند.

برنامه‌ي ششم: خدمت‌رساني

خدمت‌رساني مناسب با اتخاذ تدابير و سازوكارهاي لازم، پاسخگويي و راهنمايي مراجعان با فعال كردن ميز خدمت، رسيدگي شكايات، برگزاري ملاقات عمومي، توسعه‌ي دولت الكترونيك و شفاف‌سازي فرآيند انجام كار، تمركززدايي، ارتقاي سامانه‌ي تلفني و پيامك، انجام نظرسنجي از رضايتمندي مراجعان و ... .

1ـ راهنمايي و اطلاع‌رساني مناسب به مراجعان از نحوه‌ي ارائه‌ي تسهيلات و خدمات به آنان در ورودي ادارات انجام شود.

2ـ توسعه و گسترش هرچه بيشتر مراكز ارائه‌ي تسهيلات و خدمات به مراجعان مانند پليس +10، پيشخوان دولت و ....

3ـ خدمات الكترونيكي توسعه‌يافته و معايب موجود به‌منظور افزايش رضايتمندي كاربران و مراجعان برطرف شود.

4ـ روش‌هاي جايگزين ارائه‌ي خدمات موردنظر در صورت مختل شدن سيستم موجود پيش‌بيني شود.

5ـ براي اجراي اين برنامه ايجاد يا ارتقاي سامانه‌ي تلفني، سايت، پيامك و ... ضروري است.

6ـ ميز خدمت مجهز به IT در ورودي سازمان‌ها راه‌اندازي يا فعال گردد و از افراد خوش‌برخورد و توانمند و باانگيزه در اين مسؤوليت به‌كارگيري شود.

7ـ براي استفاده از متون قوانين و مقررات جاري موردنياز جهت آگاهي متقاضيان از تلفن گويا و ارسال پيامك و از سايت‌هاي سازمان‌ها استفاده شود.

8ـ برنامه‌ي ملاقات مردمي حداقل دو ساعت در هفته توسط مديران مياني و عالي صورت گيرد.

9ـ حضور مديران در ديدار از مجامع مردمي نظير مساجد، نماز جمعه‌ها، مناسبت‌ها و مراسم و پاسخ به سؤالات و درخواست‌هاي مردم.

10ـ از ميزان رضايتمندي مراجعان در اجراي فعاليت‌هاي مذكور نظرسنجي به عمل آيد.

برنامه‌ي هفتم: روان‌سازي قوانين و مقررات

آسيب‌شناسي نابساماني‌هاي قانوني و بوروكراسي اداري كه منجر به طولاني شدن فرآيند اقدامات و نارضايتي مردم مي‌شود و پيگيري براي رفع موانع.

1ـ شناسايي قوانين و مقررات زائد و دست‌وپاگير اداري، موازي و مزاحم.

2ـ جمع‌آوري پيشنهاد‌هاي اصلاح قوانين و مقررات زائد و ناكارآمد از مراكز مربوطه و پيگيري براي تصويب در مراجع ذي‌ربط.

3ـ بررسي مقررات و شفاف‌سازي روند ارائه‌ي خدمات در مؤسسات تحت نظارت به‌منظور تسهيل در امور مراجعان.

برنامه‌ي هشتم: بازرسي

نظارت و بازرسي نوبه‌اي و موردي، محسوس و نامحسوس توسط دستگاه مربوطه از واحدهاي تابعه به‌منظور تعيين وضعيت اجراي دستورالعمل حاضر

1ـ بازرسي از اجراي برنامه‌ي هشت‌گانه‌ي صيانت از حقوق شهروندي ابلاغي ستاد مركزي صيانت از ادارات و واحدهاي تابعه، يك مرحله در پايان سال.

2ـ از كاركنان به‌منظور تعيين رضايتمندي آنان از برنامه‌هاي صيانت از حقوق شهروندي نظرسنجي به عمل آيد.

3ـ از ارباب‌رجوع در خصوص رضايتمندي آنان از نحوه‌ي ارائه‌ي خدمات توسط ادارات و كاركنان مربوطه نظرسنجي شود.

4ـ حضور رئيس يا جانشين ستاد دستگاه صيانت مربوطه يا نماينده‌ي تام‌الاختيار ايشان به همراه دبير حقوق شهروندي در انجام بازرسي از مراكز تابعه ضروري است.

5ـ به‌منظور يكنواختي و توانمند شدن بازرسي‌ها، از چك‌ليست تهيه‌شده توسط بازرسي ستاد مركزي صيانت (وزارت كشور) استفاده شود (چنان‌چه چك‌ليست‌ها نياز به بومي‌سازي داشته باشد، مي‌بايست به تأييد ستاد مركزي صيانت برسد).

6ـ پس از بازرسي از مراكز تابعه، براي اصلاح امور و ارتقاي سلامت نظام اداري در واحدهاي موردنظر توسط دبير حقوق شهروندي در دستگاه مربوطه پيگيري‌هاي لازم به عمل آيد.

7ـ يك نسخه از گزارش بازرسي‌ها، (چك‌ليست، ابلاغيه‌ي بازرسي، نتايج و اقدامات به‌عمل‌آمده) پس از رؤيت عالي‌ترين مقام دستگاه اجرايي براي بازرسي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.

تاریخ به روز رسانی: 2018/02/18
تعداد بازدید: 11347
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به استانداری خراسان جنوبی میباشد.
Powered by DorsaPortal